قیمت موز در واحدهای صنفی به کیلویی 45 هزار تومان رسیده است. میوهفروشان علت افزایش قیمت موز را چهار عامل عنوان کردند:
1- فروش بیش از 26 برابری حواله موز نسبت به 23 روز گذشته
2- نوسان قیمت دلار
3- بسته بودن سامانه ثبت سفارش
4- بسته بودن مرز نخجوان و درگیری آذربایجان و ارمنستان
این چهار مولفه باعث شده که قیمت یک کیلو موز در ایران به اندازه یارانه هر ایرانی تمام شود. همچنین خرید و فروش حواله موز هم به اندازه 14 سکه تمام بهار آزادی برای تجار تمام میشود!
به گفته عضو هیات مدیره اتحادیه بارفروشان، تا نیمه آذر ماه ترخیصگرها حواله موز را به تجار شش میلیون تومان میفروختند این در حالی است که در 23 روز اخیر قیمت یک حواله موز به بیش از 26 برابر رسیده است. یعنی مجوز واردات یک کانتینر موز ( 17 تن موز) 160 میلیون تومان است.
اکبر یاوری معتقد است: درگیریهای اخیر آذربایجان و ارمنستان و بسته بودن مرز نخجوان در گرانی قیمت موز بیتاثیر نیست. البته نوسان قیمت دلار هم در افزایش قیمت موز نقش داشته است.
قیمت حواله موز به اندازه 14 سکه طلا
بازار سیاه در بازار میوه و ترهبار راه افتاده است. آیا کم شدن حوالهها در دست دلالان تاثیری در گرانی دوباره قیمت موز دارد؟ عضو هیات مدیره اتحادیه بارفروشان پاسخ داد: در چند ماه اخیر برخی ترخیصگرها هم مجوزهایی داشتند که این مجوزها را به تجار میفروختند. گمرک و وزارت صمت هم ثبت سفارش موز را بستند و دست ترخیصگرها دیگر مجوزی باقی نمانده است. همین کم شدن مجوزها در دست دلالها قیمت حوالهها را نجومی کرده است.
یاوری درباره چگونگی واردات موز گفت: مجوز واردات موز به تعاونی مرزنشینها رسیده است. یعنی این تعاونی در قبال صادرات میتواند موز وارد کند. متاسفانه تعاونی مرزنشینان در حوزه صادرات ضعیف عمل کرده است.
حمایت جهاد کشاورزی از تولید موز در حد چند کیسه کود است!
او با اشاره به قیمت موز در میادین اصلی میوه و ترهبار اظهار کرد: قیمت موز در میادین اصلی میوه و ترهبار 35 هزار تومان است. قیمت موز هندی ارزانتر از قیمت موز اکوادوری است. قیمت موز اکوادوری 45 هزار تومان است. چنانچه قیمت موز تا قبل از نیمه آذر ماه ارزان بود دلیلش این است که تجار موز را با دلار 15 هزار تومانی وارد میکردند.
یاوری از واردات موزهای آمریکایی خبر داد و گفت: موز از کشورهای هند، آمریکای لاتین، تایلند و فلیپین وارد کشور میشود. علت واردات موز این است که موز ایرانی کیفیت پایینی دارد. وزارت جهادکشاورزی باید بر روند فعالیت تولیدکنندگان سرمایهگذاری کند. مثلا وام کم بهره بدهند تا کشاورزان بتوانند کاشت را توسعه دهند. متاسفانه حمایت وزارت جهاد کشاورزی در حد چند کیسه کود است!
منبع: تجارت نیوز