کاهش قیمت جهانی مواد غذایی
قیمت جهانی مواد غذایی برای نخستینبار در ۱۲ماه گذشته تحتتاثیر افت قیمت روغنهای گیاهی، غلات و محصولات لبنی در ژوئن ۵/ ۲درصد کاهش پیدا کرد.
به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد: قیمت جهانی مواد غذایی کاهش یافته است. شاخص قیمت غذای فائو که تغییرات ماهانه سبدی از غلات، دانههای روغنی، محصولات لبنی، گوشت و شکر را بررسی میکند، در ژوئن به 6/ 124واحد در مقایسه با 8/ 127واحد در ماه مه کاهش پیدا کرد. آمار ماه مه پیش از این 1/ 127واحد اعلام شده بود. در ژوئن، قیمتها بر مبنای سالانه 9/ 33درصد افزایش داشت.
شاخص قیمت روغن گیاهی فائو تحتتاثیر کاهش قیمت روغن پالم که ناشی از انتظارات برای تولید بیشتر در تولیدکنندگان بزرگ و فقدان تقاضای جدید برای واردات بود، در ژوئن 8/ 9درصد کاهش یافت. قیمت روغن سویا و آفتابگردان هم کاهش داشت.
شاخص قیمت غلات فائو در ژوئن بر مبنای ماهانه 6/ 2درصد کاهش یافت، اما بر مبنای سالانه 8/ 33درصد افزایش نشان داد. قیمت ذرت 5درصد کاهش داشت که ناشی از انتظارات برای بازدهی بیش از حد مطلوب محصول آرژانتین و بهبود وضعیت محصول آمریکا بود. قیمت جهانی برنج هم در ژوئن کاهش یافت و به پایینترین حد در 15ماه اخیر رسید؛ زیرا هزینه زیاد حمل و کمبود کانتینر همچنان فروش صادراتی را محدود نگه داشته است.
شاخص قیمت لبنیات در ژوئن یکدرصد کاهش پیدا کرد. کره تحتتاثیر کاهش سریع تقاضای جهانی برای واردات و افزایش اندک ذخایر بهخصوص در اروپا، بیشترین کاهش را داشت.
شاخص قیمت شکر در ژوئن بر مبنای ماهانه 9/ 0درصد رشد داشت و به بیشترین حد از مارس 2017 رسید. ابهامات درخصوص تاثیر وضعیت اقلیمی نامطلوب بر بازدهی محصول در برزیل که بزرگترین صادرکننده شکر جهان است، قیمتها را بالا برده است. شاخص قیمت گوشت در ژوئن 2/ 1درصد در مقایسه با ماه مه افزایش یافت. قیمت انواع گوشت با افزایش واردات از سوی بعضی از کشورهای شرق آسیا که کندی خرید گوشت از سوی چین را جبران کرد، افزایش داشت.
فائو برآورد خود از تولید جهانی غلات در سال میلادی جاری را اندکی پایین آورد که بهدلیل کاهش چشمگیر پیشبینی تولید ذرت برزیل و ناشی از دورههای طولانی خشکسالی و تاثیر منفی آن بر محصول بود. چشمانداز تولید جهانی گندم هم ماه جاری بهدلیل آب و هوای خشک در خاور نزدیک که به چشمانداز محصول این منطقه آسیب زد، ضعیفتر شد. اما پیشبینی تولید جهانی برنج در سال 2021 بالا رفت. فائو پیشبینی خود از میزان استفاده جهانی از غلات در فصل 2022-2021 را به میزان 15میلیون تن در مقایسه با پیشبینی ماه پیش خود کاهش داد و 180/ 2میلیارد تن برآورد کرد که همچنان 5/ 1درصد از فصل 2021-2020 بیشتر است.
براساس گزارش رویترز، فائو اعلام کرد ذخایر جهانی غلات تا پایان فصل 2022-2021 برای نخستینبار از فصل 2018-2017 بیشتر از سطح ابتدای فصل خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد