کد مطلب: ۲۴۷۹۸۲ | تاريخ: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ | ساعت: ۰ : ۴۸
به گزارش رویترز، میانمار از اول فوریه سال جاری میلادی که ارتش، قدرت را به دست گرفت و دست به کودتا علیه آنگ سان سوچی، رهبر دوفاکتوی این کشور زد و دولت مدنی را برکنار کرد، در بحران به سر میبرد و چند هفته است که مردم در این کشور آسیایی دست به تحصن، اعتراض و اعتصاب زده و خواستار آزادی سوچی و سایر سیاستمداران زندانی شده و بازگشت به حکومت مدنی را میخواهند. بی خبری از محل نگهداری سوچی باعث نگرانی بیشتر شده است ، زیرا وبسایت مستقل «ناو میانمار» روز جمعه به نقل از مقامات حزب ملی برای دموکراسی (NLD) گفت که وی این هفته از حبس خانگی به مکانی نامعلوم منتقل شده است. روزنامه دیلی میل هم در این زمینه نوشت: گفته میشود که رهبر دوفاکتوی میانمار پس از آنکه خونتای این کشور وی را از حصر خانگی به یک مکان نامشخص منتقل کرده، دیده نشده و در عین حال، اعتراضات علیه کودتای نظامی در میانمار همچنان ادامه دارد. حزب لیگ ملی برای دموکراسی به رهبری سوچی گفته است که وی شش روز قبل، از حصر خانگی به مکانی نامشخص منتقل شده است. این وبسایت از قول یکی از اعضای ارشد این حزب گزارش داد: «ما دیگر نمیدانیم که سوچی کجاست.» وکیل سوچی نیز پیشتر شکایت کرده بود که به وی اجازه ملاقات با موکلش را پیش از دادگاه اول مارس 2021 نمیدهند. این خبر در حالی منتشر شده که پلیس روز جمعه تلاش کرد تا معترضان در دو شهر بزرگ میانمار را با پرتاب نارنجکهای صوتی، شلیک گلولههای پلاستیکی و شلیکهای هوایی متفرق کند. دستکم در جریان اعتراضات خشونت آمیز روز جمعه در یانگون یک تن زخمی شده است. همچنین چند تن دیگر هم در شهر ماندالای زخمی شدند و نیروهای امداد میگویند، چند کودک در بین زخمیها هستند.
در تازهترین مورد پلیس میانمار از گاز اشکآور علیه معترضان در منطقه «تاموی» در یانگون استفاده کرد تا آنهایی را که علیه انتصاب یک مقام مسوول از سوی ارتش در این منطقه تجمع کرده بودند، متفرق کند. ساکنان این منطقه گفتهاند، صدای شلیک چندین گلوله را شنیده و سپس پلیس در بخشهایی از منطقه تا ساعت 2 صبح روز جمعه به وقت محلی در منطقه حضور داشت. یکی دیگر از ساکنان نیز گفت: «ما به شدت ترسیده بودیم.» ساکنان این منطقه در رسانههای اجتماعی اعلام کردند که به دنبال برگزاری یک تجمع اعتراضی دیگر هستند. اوایل روز پنجشنبه، خشونت در یانگون در پی حمله هزار تن از وفاداران به ارتش به حامیان دموکراسی و رسانهها گزارش شد. ارتش میانمار گفته که سرنگونی دولت مدنی بر اساس قانون اساسی بوده چون دولت سوچی به شکایتهای ارتش درباره تقلب در انتخابات پارلمانی سال گذشته میلادی بی اعتنا بود. چنین تحولاتی نیز در دومین شهر بزرگ میانمار دیده شد. ماندالای و چندین شهر دیگر روز جمعه شاهد اعتراضات مردمی بودند. یکی از ساکنان شهر مون ویا میگوید که پلیس جماعت را محاصره کرد و از خودروی آب پاش علیه معترضان استفاده کرد. «آیه آیه»، یکی از افرادی که در این راهپیمایی حضور پیدا کرده بود بر این باور است، زمانی که اعتراضات صلح آمیز است، پلیس نباید از خودروی آب پاش استفاده کند. در بین دستگیرشدگان روز جمعه از سوی نیروهای امنیتی میانمار، «وین میامیا» یکی از دو نماینده پارلمان این کشور نیز دیده میشود. مین آنگ هی لینگ، رهبر خونتا میگوید که به مقامات دستور داده از کمترین خشونتها علیه مردم استفاده شود. با این حال تاکنون سه نفر از معترضان از ابتدای اعتراضات کشته و شمار زیادی نیز زخمی شدهاند. در مقابل پلیس نیز میگوید یکی از نیروهای آنها نیز در اعتراضات کشته شده است. در همین حال، بانک جهانی نیز در نامهای به وزارت دارایی میانمار نوشت: این بانک دستور پرداخت به پروژهها در میانمار را در پی وقوع کودتا در این کشور متوقف کرده است. دیوید مالپاس، رئیس بانک جهانی اخیرا گفته بود، «رویکرد احتیاطی» بیشتری را در قبال میانمار میگیرد اما به پروژههای قبلی کمکرسانی شامل کمک اضطراری برای کرونا ادامه میدهد.
سال گذشته میلادی، بانک جهانی بیش از 350 میلیون دلار وام جدید برای میانمار تصویب کرد تا این کشور به مقابله با کرونا و حمایت از کشاورزان و بیکاری بخش کشاورزی بپردازد. بانک جهانی اعلام کرده بود که این کمکها را در پی بحران کرونا در میانمار به این کشور ارائه میکند.
چیرگی
در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، «کیاو مو تون»، سفیر میانمار گفت که وی به نمایندگی از دولت سوچی صحبت میکند و خواستار استفاده از هر وسیله لازم برای اقدام علیه ارتش میانمار و تامین امنیت برای مردم است. وی گفت: «ما برای خاتمه فوری کودتای نظامی و احیای دموکراسی به شدیدترین اقدامات ممکن جامعه جهانی نیاز داریم.»
کیاو مو تون هنگام خواندن بیانیه به نمایندگی از گروهی از سیاستمداران منتخب که به گفته وی نماینده دولت قانونی است، احساساتی به نظر میرسید.
دیپلمات حرفهای کلمات آخر خود را به برمهای بیان کرد و با استفاده از نماد احترام سه انگشتی معترضان طرفدار دموکراسی گفت: «آرمان ما پیروز خواهد شد.» رویترز در این زمینه با خونتا تماس گرفت اما مقامات دولت کودتا حاضر به گفتوگو با رویترز نشدند. مخالفان کودتا نیز کیاو مو تون را قهرمان خواندند و شبکههای اجتماعی را با پیامهای تشکرآمیز بمباران کردند. گزارشگر ویژه سازمان ملل، تام اندروز هم گفت که وقتی فیلم حاوی «اقدام شجاعانه» سفیر را تماشا کرد، بسیار تحت تاثیر قرار گرفت. اندروز در توییتر گفت: «وقت آن رسیده است که دنیا با عمل به این فراخوان، شجاعانه پاسخ دهد.» در مقابل نماینده چین از کودتا انتقاد نکرد و گفت که اوضاع امور داخلی میانمار به خود این کشور مرتبط است. وی اما تصریح کرد که چین از دیپلماسی در کشورهای جنوب شرقی آسیا حمایت میکند. همزمان با این تحولات، خبرهای بدتری هم به دولت خونتا میرسد. شرکت وودساید پترولیوم که اساسا استرالیایی است، گفته که به دلیل خشونت نیروهای امنیتی از این کشور خارج میشود. وودساید در یک بیانیه از مردم معترض حمایت کرده و گفته که امیدوار است دموکراسی به این کشور بازگردد.
منبع: دنیای اقتصاد