کد مطلب: ۲۵۸۳۳۶ | تاريخ: ۱۴۰۰/۱۱/۱۹ | ساعت: ۱۰ : ۲۸
تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد افزود: همانطور که رئیس جمهوری کشورمان در سخنرانی خود در هفتاد و ششمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت، تحریم های یکجانبه علیه مردم ایران، به ویژه تحریم های دارویی و اقلام بشردوستانه، اعمال جنایتکارانه ای برابر با ارتکاب جنایت علیه بشریت است. کشورهای تحریم کننده نباید برای چنین جنایات شنیع بی مجازات بمانند.
نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل گفت: اقدامات قهری یکجانبه، خواه در قالب تحریم های یکجانبه یا اقدامات محدودکننده که جمعیت غیرنظامی را به عنوان بخشی از یک سیاست گسترده یا سیستماتیک هدف قرار می دهد و باعث ایجاد درد و رنج بیشتر مردم می شود، نقض آشکار حقوق بین الملل از جمله حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین المللی است.
تخت روانچی اظهار داشت: همه تحریمها، یکجانبه یا چندجانبه، پیامدهای نامطلوبی برای مردم عادی دارند و بهطور نامتناسبی بر کودکان، زنان، سالمندان، بیماران و فقرا تأثیر میگذارند. تحریم ها همچنین پیامدهای انسانی شدیدی را به همراه دارد. در بحران همهگیری مانند کووید-19، تحریمها پیامدهای گستردهای را به دنبال دارد و سلامت و زندگی مردم را بیش از دیگران در معرض خطر قرار میدهد.
وی اضافه کرد: علاوه بر این، فعالان بشردوستانه معمولاً با مشکلاتی مواجه میشوند که در محیط تحت سلطه تحریمها کار کنند. اثرات ناخواسته چنین اقداماتی میتواند مانع از تحویل کمک های بشردوستانه در جایی هایی که بیشتر مورد نیاز است، شود و تاثیر مخبری بر نیازمندان خواهد داشت.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد در حالی که ماده 41 منشور سازمان ملل، مجوز اعمال تحریم به شورای امنیت اعطا می کند، اما این اختیارات ذیل ماده 24 منشور که تاکید دارد، «شورای امنیت در انجام وظایف خود مطابق با اهداف و اصول سازمان ملل متحد عمل خواهد کرد» محدود شده است. به عبارت ساده، شورای امنیت فراتر از حقوق بین الملل نیست و اختیارات تحریمی آن باید مطابق با حقوق بین الملل و منشور ملل متحد اعمال شود.
تخت روانچی تاکید کرد: در این زمینه، اعمال تحریمهایی از سوی شورای امنیت که معادل «مجازات دستهجمعی» است و منجر به مرگ و رنج گسترده در بین مردم بیگناه میشود، ناقض منشور و فراتر از اختیارات شورا است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اظهار داشت: مایه تاسف است که از اختیارات شورای امنیت مکرر توسط برخی کشورها که به دنبال اغراض و منافع سیاسی نامشروع خود به ویژه علیه کشورهای در حال توسعه، تحریم ها را ابزار ترجیحی خود برای اعمال حداکثر فشار بر آن کشورها می دانند، سوء استفاده شده است.
وی تصریح کرد: چنین رفتاری نه تنها نقض آشکار منشور ملل متحد و اصول اساسی حقوق بین الملل است، بلکه نشانه بی احترامی به اقتدار و اختیارات شورا است و یکپارچگی و اثربخشی آن را تضعیف می کند.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد گفت: ما معتقدیم که هیچ یک از مقررات منشور ملل متحد نمی تواند برای اعطای مجوز اقدامات قهرـآمیز یک جانبه ( تحریم های یکجانبه) که مغایر با اصول کلی حقوق بین الملل، نقض ممنوعیت مداخله در امور داخلی سایر کشورها و نقض حاکمیت آنها است، تفسیر شود.
تخت روانچی افزود: برخی از کشورهای عضو با نادیده گرفتن تعهدات بینالمللی خود و نقض منشور مفاد سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل، پیشگام اعمال اقدامات قهری یکجانبه علیه سایر کشورها هستند. تحمیل چنین اقدامات غیرقانونی علیه مردم ایران نمونه ای از این موارد است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اظهار داشت: ایران برای چندین دهه تحت شدیدترین تحریم های اقتصادی و مالی اعمال شده توسط ایالات متحده بوده است که در تاریخ بی سابقه بوده است. این اقدامات غیرقانونی مستقیماً بر زندگی آسیب پذیرترین شهروندان ایران از جمله کودکان، سالمندان و بیماران تأثیر گذاشته است.
تخت روانچی تصریح کرد: این واقعیت غم انگیزی است که برخی از بیماران از جمله کودکان مبتلا به بیماری های نادر جان گرانبهای خود را در نتیجه تحریم های وارداتی دارو و ملزومات پزشکی از دست داده اند.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: غیرقانونی بودن چنین اقدامات غیرانسانی به وضوح توسط گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه تأکید شده است، که بیان می کند که "در حالی که باید به حق دولت ها برای عدم توافق احترام گذاشته شود، اما آسیب به حقوق بشر غیرنظامیان عادی نباید مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان وسیله ای برای فشار سیاسی بر یک دولت هدفمند، این نقض حقوق بین المللی بشر است."
منبع: ایرنا