کد مطلب: ۲۵۸۹۸۲ | تاريخ: ۱۴۰۱/۵/۳ | ساعت: ۲ : ۴۱
تازه ترین داده های مرکز آمار ایران نشان می دهد که موج 12.2 درصدی رشد قیمت ها در خرداد، در تیرماه تا حد زیادی و تا ارتفاع 4.6 درصد فروکش کرده است. با این حال، جهش های قیمتی یکی دو ماه اخیر، نرخ تورم را پس از سه ماه مجدد به بالای 40 درصد رسانده است. این در حالی است که سیستم اقتصادی کشور در حال اصلاح و نیز نظم دهی به نظام بانکی است و بنابراین نرخ تورم 40 درصد کنونی با سال قبل، جنس متفاوتی دارد.
به گزارش خراسان، ماه گذشته بود که آمارهای مرکز آمار، از جهش 12.2 درصدی قیمت ها در خرداد خبر داد. موضوعی که تقریباً واضح بود به دلیل اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها و آزادسازی قیمت کالاهایی نظیر روغن، آرد، مرغ، تخم مرغ و لبنیات رخ داده و در ادامه به این شدت پایدار نخواهد بود. همچنین کارشناسان معتقد بودند رشد قیمت ها احتمالاً تنها محدود به افزایش قیمت این کالاها نخواهد شد و موج رشد غیر مستقیم قیمت به دیگر کالاها نیز سرایت خواهد کرد و انتظارات تورمی هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.با این اوصاف، انتشار داده های جدید مرکز آمار از وضعیت شاخص قیمت های مصرف کننده در روز گذشته، نشان داد که طبق پیش بینی، بخش زیادی از موج گرانی خرداد گذرا بوده است. بر این اساس، تورم ماهانه تیرماه 4.6 درصد شد که از تورم ماهانه 12.2 درصدی در خردادماه، 7.6 واحد درصد کمتر است، اگرچه همچنان از میانگین ماه های قبل از حذف ارز 4200 به مراتب بالاتر است.نکته جالب تر این جاست که در بین کالاهای خوراکی و غیر خوراکی، کالاهای غیر خوراکی تغییر قیمت چندانی نداشته اند و تورم ماهانه آن ها از 4.4 درصد در خرداد به 3.8 درصد در تیر رسیده است. در مقابل، تورم ماهانه کالاهای خوراکی سقوط قابل توجهی داشته و از 25.4 درصد در خرداد، به 5.7 درصد در تیر کاهش یافته است.
طبق این داده ها، اگرچه شاهد کاهش شدید تورم ماهانه کالاهای خوراکی هستیم، اما باید گفت که این تورم ماهانه در مقایسه با ماه های قبل، همچنان بالاست. داده های دیروز مرکز آمار حاکی از آن است که بدون در نظر گرفتن تورم ماهانه خرداد، تورم ماهانه 5.7 درصدی تیرماه، بیشترین میزان خود از آبان 99 تاکنون است.
رکوردداران تورم ماهانه در تیرماه
مرکز آمار در بخشی از گزارش خود، توضیح داده که در تیرماه، در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه های «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» (مرغ ماشینی، سوسیس و کالباس)، «لبنیات و تخم مرغ» (دوغ پاستوریزه، خامه و تخم مرغ)، و «نان و غلات» (انواع برنج ایرانی، کیک و بیسکویت) بوده است. در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» نیز گروه های «بهداشت و درمان» (خدمات طبی سرپایی و خدمات بیمارستانی)، «هتل و رستوران» (هزینه هتل و تالار پذیرایی) و گروه «مبلمان و لوازم خانگی» (انواع شوینده) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند.
عبور مجدد نرخ تورم از 40 درصد
پس از گذشت یک ماه از جهش قیمت خوراکی ها در خردادماه، گزارش مرکز آمار نشان می دهد که نرخ تورم (رشد متوسط قیمت ها در 12 ماه منتهی به ماه مدنظر نسبت به 12 ماه قبل از آن) هم اینک از 40 درصد عبور کرده و به 40.5 درصد در تیرماه رسیده است. با این حال، از شتاب تورم نقطه ای (شاخص قیمت ها در ماه مدنظر نسبت به ماه مشابه سال قبل) کاسته شده است به طوری که پس از افزایش 13.2 واحد درصدی این شاخص و رسیدن آن به 52.5 درصد در خرداد، این میزان در تیرماه تنها 1.5 واحد درصد افزایش یافته و به 54 درصد رسیده است.
در مجموع این داده ها نشان می دهد نرخ تورم در شرایطی به بالای 40 درصد رسیده که از فروردین امسال به زیر این رقم کاهش پیدا کرده بود. با این حال، می توان گفت جنس تورم بالای 40 درصد از اردیبهشت تا اسفند 1400، با تورم بالای 40 درصد تیر امسال متفاوت است به طوری که این تورم در شرایط حذف ارز 4200 و همزمان با اقدامات جدی بانک مرکزی برای کنترل بی نظمی بانک ها به دست آمده است و با گذر ازآثار تورمی حذف ارز 4200 می توان به نزولی شدن تورم امیدوار بود.
منبع: خراسان