۱۳۹۹/۱۲/۶ - ۱۰ : ۳۰
هدر رفت معادل ۲۰۰ هزار میلیارد تومان با ارز ۴۲۰۰ تومانی
هدر رفت معادل ۲۰۰ هزار میلیارد تومان با ارز ۴۲۰۰ تومانی
حمید بهزادی در گفتوگو با میزان، با اشاره به اختلافات مجلس و دولت در بودجه 1400 اظهار کرد: بودجه اولیه که آذر ماه توسط دولت به مجلس ارائه شد به دلیل وابستگی به نفت، فروش زیاد اوراق و به تبع آن بحران بدهی، اوراق سلف نفتی و برداشت از صندوق با انتقاد مجلس همراه شد.
این کارشناس حوزه بودجه اظهار کرد: رقم 2.3 میلیون بشکه اوج صادرات ایران در زمان غیر تحریم بوده است و مجلس با احتمال اینکه ایران در سال آینده به دلیل وضعیت بازار نتواند این میزان نفت را به فروش برساند، با رقم 1.5 میلیون بشکه در روز موافقت کرد.
وی افزود: دولت برای سال آینده 125 هزار میلیارد تومان اوراق در نظر گرفته بود و با توجه به اینکه فروش ارواق سلف نفتی تاحدودی بدون محدودیت بود و فروش اوراق سلف نفت میتوانست به 200 هزار میلیارد تومان برسد و کشور را با بحران بدهی مواجه میکند.
بهزادی بیان کرد: سند اوراق سلف نفت ریالی نیست و با توجه به نوسانات بازار نفت، دولت با بدهی سنگینی از قبیل قیمت بالا رفتن قیمت نفت و دلار رو به رو بود.
این کارشناس بودجه ادامه داد: با توجه به گفته دولت مبنی بر بلوکه شدن درآمدهای دولتی در کشورهای دیگر، برداشت 75 هزار میلیارد تومان منجر به افزایش خلق پول میشود.
وی افزود: افزایش چشمگیر هزینههای جاری از 470 هزار میلیارد تومان رسیده به 670 هزار میلیارد تومان که عمدتا به دلیل افزایش حقوق صورت گرفته است، بخشی از این افزایش هزینهها مربوط به صندوقهای بازنشستگی، کشوری، لشکری و فولاد است، چابک سازی دولت بدون توجه به حقوق کارمندان و بازنشستگان امری غیر واقعی است.
بهزادی بیان کرد: بدهی دولت به صندوق توسعه ملی افزایش یافته و به همین دلیل این صندوق کارکرد خود در پشتیبانی از طرح های صنعتی و نفتی را از دست داده و به محلی برای تامین هزینههای دولت تامین شده است.
این کارشناس حوزه بودجه با اشاره به اصلاحات بودجه 1400 عنوان کرد: مهمترین اقدام دولت نامهنگاری در خصوص برداشت از صندوق توسعه ملی است که تا یک میلیون بشکه در روز سهم(20 درصدی) صندوق توسعه ملی شد و دولت نزدیک به 40 هزار میلیارد تومان صرفه جویی در هزینه جاری کرد.
بهزادی بیان کرد: با کاهش برداشت، دولت پیشنهاد میزان انتشار اوراق دولت پیشنهاد انتشار 178 هزار میلیارد اوراق را ارائه کرد، برای اولین بار در انقلاب بودجه ناتراز بود و دولت این انتشار اوراق را در کنار کاهش 40 هزار میلیارد تومانی اجرا کرد و بند «ه»" را از محل بودجه عمومی تامین کرد.
این کارشناس حوزه بودجه بیان کرد: اصلاحیه بودجه نسبت به لایحه ابتدایی تغییراتی داشته است، اما بودجه در مجموع چندان مناسب نیست.
وی با بیان اینکه معادل 200 هزار میلیارد تومان ارز با نرخ 4200 تومان در کشور هدر میرود، گفت: بررسی بازار نشان از التهاب در کالاهایی دارد که ارز 4200 تومانی دریافت میکنند، به همین منظور دولت مکلف شده با حذف تدریجی این نرخ ارز را درسال آینده صرفاً برای دارو و تجهیزات مورد نیاز ارز 4200 تومانی تخصیص دهد.
بهزادی عنوان کرد: 155 هزار میلیارد تومان هزینه نظام سلامت بود که 50 درصد آن مربوط به دست کارکنان حوزه سلامت است و با وجود بازدهی پایین این بخش رشد سرسام آوری داشته است.
وی افزود: به دلیل افزایش تعداد بازنشستگان به نسبت پرداخت کنندگان بیمه، صندوق بازنشستگان کشوری و لشکری مشکلات فراوانی برای تامین منابع مالی دارند و در سالهای آینده نیز مشکلات فراوانی برای تامین منابع مالی این صندوقها وجود دارد.
این کارشناس حوزه بودجه ادامه داد: دولت 220 هزار میلیارد تومان به صندوقهای بازنشستگی کمک میکند و درسالهای آینده با روند صعودی هزینههای سنگینی را بودجه تحمیل خواهد کرد.
منبع: میزان